La immigració francesa a Torrelles entre els segles XVI i XVII

 

Un capítol força desconegut de la història de Torrelles és el de la immigració francesa entre els segles XVI i XVII. En aquests segles, molts van ser els francesos que van creuar la frontera en busca de treball o de millors condicions de vida.

Segons els historiadors, els motius d'aquest fenòmen immigratori es poden resumir en:

Factors repulsius (de França)

- Sobrepoblació a les vessants septentrionals del Pirineu i Pre-Pirineu.

- Impacte de les guerres de religió en aquells territoris (entre hugonots i catòlics).

- Augment del bandolerisme.

Factors d'atracció (a Catalunya)

- Buit poblacional.

- Millors sous.

S'ha de tenir present que la major part dels francesos que van arribar a casa nostra eren occitans i parlaven l'occità, un idioma molt semblant al català; és a dir, segurament tenien més afinitats amb els catalans que amb la gent del nord de la Garona.

A Torrelles de Llobregat es van casar vint-i-dos homes i una dona del 'Regne de França', i suposadament s'hi van quedar a viure. Alguns d'ells van deixar la seva petjada al nostre poble com així ho demostren els noms de les masies on van establir-se: Can Reynalt, Cal Terrida i Cal Nicolau. Molts d'altres no es van casar o només s'hi van estar temporalment.

Molts d'aquests 'nous torrellencs' van dedicar-se a l'agricultura, però algun d'ells tenia oficis tan curiosos com corder, mestre de cases o teixidor de lli.

 

Enrere